Çocuk Psikoterapisi

Çocuk Psikoterapisi Çocukluk; bebeklik, erken çocukluk, ergenlik gibi farklı dönemlere ayrılmakla beraber 0 – 18 yaş arası her bireye çocuk denir.

Çocukluk; fiziksel, bilişsel, ruhsal ve sosyal gelişimin bütüncül olarak devam ettiği bir süreçtir. Bu gelişim sürecinde yaş dönemlerinden beklenen değişimler olmakla birlikte her çocuğun biricik olduğu ve kendi gelişimsel sürecini oluşturduğunu da göz ardı etmemek önemlidir.

Çocuk Psikoterapisi; çocukların kendi gelişimsel sürecinde ruhsal, bilişsel ve sosyal alanlarda yaşadığı zorlanmaları desteklemek amacıyla yapılan terapi hizmetidir.

Çocuk psikoterapileri 45 dakika sürer. Terapi sürecinde bakım verenlere düzenli periyotlarla görüşmeler yapılır ve bakım veren bu sürecin parçasıdır.

ÇOCUK PSİKOTERAPİSİ: OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun terapisi, çocuklarla onların en etkili iletişim şekilleri olan oyun aracılığı ile çalışmak için tasarlanmış bir yöntemdir. Oyun hem deneyimlerini hem duygularını ifade ettikleri bir araçtır. Hatta bir çocuk için oyun, balık için su, maymun için orman veya kaktüs için çöl ne anlama geliyorsa o anlamı taşır.

Bir oyun terapisti için çocuklara yardımcı olmanın yolu onlara oynayabilecekleri ve kendilerini ifade edebilecekleri alanı ve özgürlüğü sağlamaktır. Bu sayede, çocuklar kendilerini daha rahat ve güvende hissederler. Ancak, ifade etmesi korkutucu olabilecek duygular ve tavırlar, çocuğun seçtiği oyuncalar ile yansıtılabilir. Örneğin, bir çocuk kızgınlığını veya korkusunu bir oyuncak ayıya aktarabilir. Bununla birlikte, çocukların kendilerini sözel olarak ifade etmelerini beklemek, onları bizim seviyemizde iletişim kurmaya zorlamaktır. Zira, oyun çocuğun doğal dili ve iletişim aracıdır.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, bir çocuğun ve oyun terapisi prosedürleri üzerine eğitim almış bir terapist arasında, çocuğun doğal dili olan oyun yoluyla kendisini(hislerini , düşüncelerini, deneyimlerini ve davranışlarını) keşfetmesini ve ifade etmesini sağlayan, oyun malzemelerinden faydalanılarak dinamik, kişiler arası bir ilişkidir. Bu ilişkide, terapist çocuğun oyununu gözlemleyerek, onun duygusal durumunu, ihtiyaçlarını, güçlü ve zayıf yönlerini anlamaya çalışır. Aynı zamanda, terapist çocuğa oyun yoluyla destek, rehberlik ve geri bildirim vererek, onun kendine güvenini, problem çözme becerilerini, sosyal becerilerini ve uyumunu geliştirmeye yardımcı olur.

2-11 yaş arasında olan çocuklar için uygulanır.

Oyun Terapisi ile çalışılan konular;

FİLİAL TERAPİ NEDİR?

Anne babalara oyun yoluyla çocukla ilişkilerini güçlendirmeyi öğreten psiko-eğitimsel bir yaklaşım olan Filial terapi. Oyunun insan ilişkilerinde sağladığı olumlu etkisi her geçen gün daha da fark ediliyor. Oyun oynamak için zaman ayıran ailelerin daha güçlü ve mutlu oldukları görülmekte. Filial terapi modeli de terapötik oyunu kullanarak aile içi ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor. Filial terapi, 3-10 yaş arasındaki çocuklara ve ailelerine yardımcı olan gelişimsel bir oyun terapisi yaklaşımıdır. Hem normal gelişim gösteren, hem de duygusal, davranışsal ve gelişimsel güçlükleri olan çocuklar ile kullanır. Filial Oyun Terapisi, 4 hafta psiko-eğitim ve 6 hafta ebeveyn-çocuk oyunu içeren bir terapi modelidir. Online ya da yüz yüze gerçekleşir.

Uzman Klinik Psikolog AYŞE ŞARLAK

Kaynak: Ray, İleri Düzey Oyun Terapisi ;Norton , Deneyimsel Oyun Terapisi